MISIR HAKKINDAFiravun

Eski Mısır'da Firavun halkın dini ve siyasi lideridir ve ' İki Kıtanın Efendisi' ve 'Her Tapınağın Rahibi' isimleriyle anılır. 'Firavun' sözcüğü Mısır dilinde 'pero' veya ' per-a-a' dan türetilmiş, kraliyet konağı simgesi olan Yunanca bir kelimedir. Konak ismi yöneticiyle ilişkilendirildi ve zaman içinde yalnızca halkın lideri için kullanılmaya başlanmıştır.

Mısır'ın ilk hanedanları Yukarı ve Aşağı Mısır'ın birleşmesi ile M.Ö. 3000 yılında ortaya çıktı. Bu hanedanların yöneticileri tanrılarla ve dolayısıyla tanrıların görev ve yükümlülükleriyle eşitlenmiştir. İnsanların yüce hükümdarı olarak Firavun, yeryüzü tanrısı , tanrılar ve insanlar arasındaki aracı olarak kabul edildi ve öldüğünde , ölülerin tanrısı olan Osiris olduğuna inanılırdı. Bu inanca göre 'Her Tapınağın Rahibi' olarak, başarılarını kutlamakve topraklarının tanrılarına hürmetlerini sunabilmek için muhteşem tapınaklar ve heykeller inşa etmek firavunun göreviydi. Bunun yanısıra Firavun dini törenlerde liderlik edecek, tapınakların yapılacağı mekanlara karar verecek ve yapılacak işleri atayacaktır. (Firavun rahipleri seçemez ve nadiren tapınakların dizaynına müdahale ederdi.) 'İki Kıtanın Efendisi' olarak Firavun, yasalar koymuş, Mısır topraklarının tümünün sahibi olmuş, vergiler toplamış, savaşlar yapmış ve ülkedeyi isyanlara karşı savunmuştur.

Mısır'da yer alan piramitler Dünyanın 7 Harikasından biri olarak bilinir. Ehramlar olarak da bilinen Mısır piramitleri, çoğu eski ve orta krallık döneminde Mısır krallarının (Firavun) mezarları üstüne yapılmış büyük anıtsal yapılardır. Orta ve Güney Amerika’da Mayalar, Aztekler ve İnkalar tarafından benzer yapılar yapılmıştır, ama gerçek piramitler Mısır’dadır.